modelklub Bolešiny

LETU ZDAR !!!

  • Zvětšit velikost písma
  • Výchozí velikost písma
  • Zmenšit velikost písma
Tisk PDF

 

      ZAVÍRÁNÍ NEBE S DRAKIÁDOU                          

 

můžeme hodnotit jako akci velmi zdařilou. Počasí bylo jako na objednávku, dopoledne foukal jen slabý vítr který těsně před zahájením drakiády zesílil, aby pak po ukončení soutěže opět zmírnil a umožnil starty modelů letadel a vrtulníků. Slunečno a čistě modrá obloha nás provázeli po celý den. Teplota vzduchu nebyla nic moc, ráno 3 stupně a odpoledne pak kolem 10ti. Zavírání nebe se účastnila jen hrstka přespolních modelářů a stejné množství místních členů. Méně pilotů znamená více prostoru ve vzduchu a tak měl každý ze zúčastněných dostatek místa a času pořádně prohnat své stroje a řádně se tak rozloučit se sezonou 2011.  

              

     Zato DRAKIÁDA se nesla v úplě opačném duchu. Zadovádět si přišlo tolik dětí, že rozhodčí Jarda Kříž a Zdeněk Matějka museli kategorii "KOUPENÝCH DRAKŮ" rozdělit na dvě skupiny. Ani pak nebyla nouze o "smotance".                                                                                                            

 

     Další kategorii tvořila skupina "DOMA STAVĚNÝCH DRAKŮ". Zatím co piloti Ellenka a Mario Zaradičovi létali s komorovými draky čtvercového profilu konstrukce pana Davidoviče, piloti Hangáru Pihovice Kačenka Kobzová a Vláďa Tománek létali "komoráky" trojúhelníkového profilu. Hvězdu klasické konstrukce, špejle a pergamenový papír, pilotovala Nelinka Langová. "Stavbu tohoto dráčka realizovala Nelinčina babička", řekl nám tatínek pan Rudolf Lang. Babička prý stavěla draky již pro své děti. Nutno dodat, že hvězda létala perfektně. Skupinu pak doplnila Simonka a Deniska Trojánkovi.                                                                                                                        

      Každá skupina létala po dobu deseti minut. Hodnotila se výška ve které drak létal a samozřejmě i doba po jakou se udržel ve vzduchu. Každý dotek se zemí se hodnotil jedním trestným bodem.              

První skupina v kategorii KOUPENÝCH DRAKŮ vyhrála Kačenka Kobzová následovaná Šárkou Topolovou na druhém a Pavlíkem Boublíkem na třetím místě. Druhá skupina pak byla záležitostí rize dívčí. 1. místo Janina Vojíková, 2. místo Kristýnka Kubáňová a 3. místo Lucka Hořejší.                          

  Kategorie DOMA STAVĚNÝCH DRAKŮ byla velmi vyrovnaná. Nejvýše vystoupal dráček "Kostík" Kačenky Kobzové, ale protože Kačka zvítězila již v kategorii koupených draků a bylo třeba podělit i ostatní závodníky, pořadatelé rozhodli udělit slečně zvláštní cenu a stupně vítězů přenechat dalším bojovníkům. Ve velmi vyrovnaném souboji pak 1. místo vybojoval Mario Zaradič, o jeden metr za ním na 2. místě skončil Vláďa Tománek a 3. místo obsadila Nelinka Langová.                                              

   Jak organizátoři slíbili, všech 25 zapasných účastníků DRAKIÁDY, ale i odhadem dalších 15 dětí s drakem mimo soutěž  dostali za předvedený výkon diplomy, spoustu sladkostí a vítězové navíc věcné ceny.                                                                                                                                              

    V doprovodném programu pak děti vymalovávali omalovánky a malovali vlastní obrázky. Když byl obrázek vydařený, a to byl opravdu každý, pořadatelka Katka Kobzová a Jarda Kříž odměnili malíře nějakou sladkostí a obrázek pak vyvěsili na výstavní ploše. Laďa Toman a Pepa "Kašperák" Bašta předvedli divákům své umění v ovládání řiditelného akrobatického draka. Nutno podotknout, že se u toho vydováděli víc, než děti při drakiádě. Samozřejmě nechybělo ani teplé či studené občerstvení pod taktovkou paní Ellen Davidovičové, která mimochodem před několika dny oslavila kulaté životní jubileum a od svého manžela jako dárek dostala................. no přeci EROPLÁN !

Náš modelklub se připojuje ke gratulantům a naší Ellen přeje do dalších let pevné zdraví, spoustu životního elánu, mnoho krásných nalétaných hodin s novým modelem a stejný počet startů a hladkých přistání.                                                                                      Draci a letadla jsou sbaleny, ceny rozdány, letiště připraveno na zimu a nezbývá, než se začít těšit na sezonu 2012 a doufat, že bude opět o něco lepší, než ta právě zakončená.