modelklub Bolešiny

LETU ZDAR !!!

  • Zvětšit velikost písma
  • Výchozí velikost písma
  • Zmenšit velikost písma
Tisk

 

První setkání v hale    

 

Když jsme se rozhodli uspořádat Halové polétání, nikdo z nás neočekával ani účast špičkových pilotů a dokonce ani žádnou masovou návštěvu veřejnosti. Chtěli jsme se zkrátka jen sejít s těmi, kdo budou mít zájem, posedět, pohovořit a samozřejmě si vyzkoušet,zda jsme schopni své umění vměstnat do prostoru, ne zrovna velkého, sálu kulturního domu. A protože nikdo z nás nedisponuje pravým halovým modelem, vzali jsme vše, co jsme našli.

    Velmi mile nás překvapil modelář Václav Starý ze Staňkova, který se skoro s železnou pravidelností účastní všech námi pořádaných akcí a proto si nenechal ujít ani toto setkání. Když  vešel do letového prostoru, zazněla z jeho úst jednoduchá otázka. „Tady chcete opravdu lítat?“ S úsměvem jsme mu odpověděli, že opravdu ano.

   Václav ani na chvíli nezapochyboval a ani nezaváhal. Položil na stůl kufr s rádiem a otevřel ho. Zastrčil baterii do letadla a za pár okamžiků jeho EXTRA 330 vymetala pavučiny ze všech koutů sálu. Předvedl perfektně zvládnuté obraty, výkruty, lopingy, visení na vrtuli, pokus o sestřelení lustru a samozřejmě vystoupení vždy zakončil hladkým přistáním. Bylo až neuvěřitelné jak se s nevelkým sálem rychle sžil.  Dokonale nám předvedl, že ať se pokusíme o cokoliv, zůstaneme v jeho stínu.

   Když Extra dosedla na parketovou podlahu sálu, za místní borce nastoupil Michal Kobza s pokojovým vrtulníčkem.  Michalova sestava, z níž nejnáročnější prvek byl sběr vrtulníčku po pádu na zem, přítomné diváky málem ukolébala k spánku. Diváci pilotův výkon ohodnotili potleskem „ze zdvořilosti“ a těšili se na další akční vystoupení. Protože jsme nechtěli skupinku přihlížejících ani uspat a ani zklamat, pustili jsme na „plac“ opět mistra V. Starého. Během jeho, opět perfektního,  vystoupení si „Náčelník“ Pepa Frána přichystal svůj pokojový vrtulník Lama, aby po Václavově přistání přidal další číslo do slibně se vyvíjejícího programu. Pepova Lama, jak se ukázalo, by zasloužila zcela jiné jméno. Hned po startu se roztočila kolem svislé osy a nechtěla se zastavit. Pepa ovšem ukázal, že má stroj pevně v rukou. Dokázal zdivočelou Lamu zklidnit a celkem slušně kočírovat. Došlo i na pozemní techniku. Laďa Toman vyrazil mezi diváky s modelem traktoru FENDT,kde model ochotně zapůjčil každému, kdo měl chuť si řízení RC modelu vyzkoušet.  Prostor na zemi pak pomohl vyplnit Vláďa Tománek s modelem auta Mustang v Měřítku 1:24. Pak přišli na řadu opět piloti létajících strojů. Václav Starý, Pepa Frána, Michal Kobza…. a tak pořád dokola. O překvapení se, zcela neplánovaně, postarala náčelníkova manželka paní Šárka Fránová. I ona se představila v roli krotitelky divoké Lamy.  Kdo to neviděl, neuvěří. Cit s jakým vodila „divošku“ vzduchem by jí mohl závidět kdejaký ostřílený vrtulníkář.  Létání se jí natolik zalíbilo, že Náčelník Pepa nestíhal dobíjet baterie.

    Co napsat závěrem. Z našeho pohledu se setkání vydařilo.  Každý měl možnost vydovádět se do sytosti. Účast pilotů mohla být trochu větší, ale vzhledem k panujícímu zimnímu počasí a přívalům sněhu jsme byli rádi i za ty, kteří přijeli.  Rozhodli jsme se, že toto setkání bude označeno jako nultý, a příští rok uspořádáme 1. Ročník halového polétání s plnou parádou.