modelklub Bolešiny

LETU ZDAR !!!

  • Zvětšit velikost písma
  • Výchozí velikost písma
  • Zmenšit velikost písma
Tisk PDF

 

Štěpánské polétání 2012

 

    Setkání se neslo spíše v klubovém duchu. Zatopili jsme v klubovně na letišti v kamnech, na stůl nanosili spoustu dobrot k jídlu i pití a pustili se do hodnocení svátků Vánočních, obdržených dárků, kvality pochutin a vůbec celkové atmosféry končících svátků.

    Z počátku to vypadalo, že si i zalétáme. Bylo sice větrno, ale šlo by to. Jako první se odhodlal k letu Pepa Kašperák Bašta se samokřídlem na elektropohon. Letadlo si v poměrně silném větru poslušně poletovalo, ale bylo vidět, že k pohodovému létání má daleko. I přesto Pepík předvedl, že má letadlo pevně v ruce a statečně brázdil oblohu až do vyčerpání kapacity lipolky. Pak nám trochu sprchlo když přeháňka odešla dále do vnitrozemí počal chystat k letu svoje RGéčko Vašek Kasík. V chladném počasí se žhavící patnáctce nejprve nechtělo naskočit a pak ani roztočit. Houževnatý Vašek nám opět dokázal, že jeho technika je vždy vzorně připravena a i přes počáteční potíže odroloval na runway ke startu. Předletová zkouška, plný plyn a RGéčko na mokré trávě pomalu nabírá vzletovou rychlost. Když se začalo blížit k prvním krtinám, kterými nám „černý dělník“ letos opět zkrášli dobrých 400 m2 runwaye, Vašek přitáhl a letadlo se odlepilo od země. Přestože tento stroj je o poznání těžší, než Pepovo samokřídlo, vítr si s ním pohazoval jak s papírem od salámu. Pár průletů v dostatečné výšce, několik akrobatických prvků a protože chladné počasí motoru opravdu nesvědčilo, zakončil Vašek své vystoupení perfektně zvládnutým přistáním v nouzi se zhaslým motorem.

     Protože se počasí nechtělo umoudřit, v jednu chvíli přes příval deště nebylo vidět ani na 40 metrů vzdálenou runway, po zbytek odpoledne jsme seděli v teple u kamen a poslouchali vyprávění zážitků Ládi Davidoviče a Bohouše Misterky z modelářských dob dávno minulých.

     Kolem čtvrté jsme si popřáli do Nového roku a tím bylo letošní Štěpánské polétání ukončeno. I přesto, že letošní sezóna nepatří, díky počasí, k těm nejzdařilejším, všichni se již teď těšíme na tu s označením 2013.