modelklub Bolešiny

LETU ZDAR !!!

  • Zvětšit velikost písma
  • Výchozí velikost písma
  • Zmenšit velikost písma
Email Tisk

   jpg 27

 

Když jsme na jaře „otevírali nebe“ nikdo z nás ještě netušil, jaká ta letošní sezóna vlastně bude. Samotné březnové Otevírání nebe bylo jak z modelářského snu. Počasí bylo přímo stvořené k prohánění modelů a počet zúčastněných návštěvníků nám doslova vyrazil dech. Bohužel spolupráce se svatým Petrem není nikdy jednoduchá a letos se toto rčení vyplnilo do posledního písmenka. Květnové Bolešinské polomakety-pro vytrvalý déšť přeloženy na červen, červnové Setkání historických modelů- silný vítr, zataženo s přeháňkami, Polomakety-pro déšť zrušeny, červencová RC MODEL SHOW- zataženo, čerstvý vítr, časté přeháňky, zářijové Ukončení prázdnin-chladno, zataženo s přeháňkami. Co dodat….. Všech těchto akcí se zúčastnili jen skalní příznivci jak z řad pilotů, tak diváků a nebylo se ani čemu divit. Naše zklamání napravilo až říjnové Zavírání nebe s drakiádou. Od samého rána  jasná obloha,slunečno, teplota více než příjemná ba i vítr se dostavil. Jedním slovem PARÁDA!

jpg 16

        Sraz účastníků drakiády byl stanoven na jedenáctou hodinu dopolední. Někteří nedočkavci využili povětří a vypustili své draky ještě před zahájením oficiální soutěže ke zkušebnímu letu a doladění formy. Startovní listina se poměrně rychle plnila jmény závodníků a v kategorii „koupený drak“ bylo těsně před zahájením prvních letů přiděleno 31. startovní číslo. Kategorie „stavěný drak“ se takovému zájmu netěšila, ale 7 doma postavených draků je také slušný výsledek. První jmenovanou kategorii jsme museli rozdělit na dvě skupiny, aby se nám, na poměrně velký pozemek, všichni startující vešli.

         V půl dvanácté náčelník klubu Pepa Frána zavelel ke startu a draci se vznesli k nebi. 

      jpg 4                                 jpg 3

Chvíli se třepetali a ……… přestalo foukat.(tento stav pak vydržel až do večera) V tu chvíli museli vstoupit na scénu maminky, babičky, tatínkové, dědečkové, chopili se opratí a snažili se za každou cenu udržet draka ve vzduchu, protože za každý kontakt draka se zemí se připočítával soutěžícímu jeden trestný bod. Vítězem byl nakonec každý kdo po dobu deseti minut nedovolil drakovi spadnout na zem.

jpg 16

Všechny děti dostaly za předvedené výkony upomínkové poděkování za účast, k tomu sladkou odměnu a ti opravdu nejlepší pak diplomy, drobnou cenu a samozřejmě sladkost. Protože nám po rozdělení cen zbyla skoro plná taška dobrůtek, rozsypali jsme je mezi děti a ty se, s přirozeností sobě vlastní, o ně postaraly.

jpg 60    jpg 66

      Přidáme několik nej:

Nejmladší účastnicí drakiády se stala dvouletá Anička Kantová

jpg 69

Nejstarší soutěžící byl třináctiletý Tomáš Doležal

Nejvíce nás potěšila  účast dětí z Janovického Klokánku

jpg 15

Z největší dálky,a to až z Brna, přijel Radek Rája  s tatínkem Radovanem. Brňáci nás poctili svou návštěvou již na letní dvoudenní RC MODEL SHOW, kde čtyřletý Radeček předváděl precizní pilotáž hornoplošného FUN CUBA. Na říjnovém Zavírání nebe se po obloze, krom draka, proháněl i s akrobatickým, na ovládání mnohem náročnějším, modelem DIABLOTIN.

jpg 94

     Drakiáda se pozvolna změnila na zavírání nebe a draky na obloze vystřídala letadla a vrtulníky. Program zahájila Andrea Buriánková s akrobatickým vrtulníkem SAB Goblin 630 a všem přítomným dokázala, že tento koníček není vyloženě mužskou záležitostí. Modely letadel SPITFIRE, MUSTANG, CHIPMUNK, ČMELÁK, DIABLOTIN, za vrtulníky T-REX, LAMA, nebo JR VIBO ti všichni a mnoho dalších pak po celé odpoledne řádili na blankytně modrém nebíčku a jejich piloti náležitě vychutnávali nádherné podzimní počasí. Oficiální závěr setkání vzali do rukou Andrea Buriánková, Phillip Artweger a jejich akrobatické vrtulníky. Poprvé na veřejnosti předvedli synchronizované létání, které v některých okamžicích bralo dech.

jpg 134

Jedním slovem paráda! No a tím byl sobotní program na modelářském letišti v Bolešinech vyčerpán.

      Kapitola 2012 byla dopsána a pomalu začínáme připravovat tu nadcházející s číslem 2013. Práce to bude opět o trochu těžší, než letos, protože bude zapotřebí přijít opět s něčím co zaujme laika i odborníka a to není lehký úkol.

       Dovolte nám, abychom poděkovali všem, kteří nás letos i přes nepřízeň počasí poctili svou náklonností a svou účastí nás ujistili v tom, že naše snažení není jen ztráta času. DĚKUJEME!