modelklub Bolešiny

LETU ZDAR !!!

  • Zvětšit velikost písma
  • Výchozí velikost písma
  • Zmenšit velikost písma
Tisk

       

 

KUŇKADLA V NESVAČILECH

 

Nesvačilští modeláři připravili na víkend s datem 15. a 16. září opravdu zajímavý program. Jak podotkli sami organizátoři, z přihlášených účastníku vybrali jen  ty nejlepší a nejzajímavěší modely. Ve velmi vkusně sestaveném programu střídaly dvouplošníky proudová letadla, po nich nastoupila letadla z II.světové války, makety vrtulníků, kombat 9. letadel, výsadek RC parašutistů a mnoho dalšího. Komentátor v každé ukázce představil pilota, předváděný model, pak přidal pár slov o originálu, jeho využití,konstrukci a tím tak slovně vyplnil čas letové ukázky.                                                                 Ani zamračená obloha a chladné povětří neodradilo, odhadem, tisícovku diváků a čtyřicítku pilotů, aby úderem 13. hodiny zaplnili prostor vyhrazený předvádění modelů a zahájili program. Jako první se představil model letadla RYAN STA pilotovaný Leošem Lambeitlem po němž vystoupila BOHEMIA B.5, RACEK PB-6, Su-31, NIEUPORT, L-410, F-104, AVIA- 122 ,Z-37 a tak dále.....        

   .nsvcl12 1

Ozdobou byl i vrtulník LAMA Stanislava Brože a to nejen na statice, ale i ve vzduchu.

O zpestření se postaral, nám již dobře známý, čtyřletý Radek Rája z Brna, tentokrát s letadlem DIABLOTIN.

nsvcl 12 3

Od startu až po přistání vodil tento konstrukčí model bez jediného zaváhání. Radeček byl přizván, aby se zúčastnil předváděcího letu skupiny ALFA MODEL, kde předvedl dmychadlový model Mig-15. Opět bez chyby. O další zajímavou ukázku se postarali aerovlekaři ze Zdic. Obří vlečná JAK-12 tahala do vzduchu větroně, vesměs makety historických větroňů, o rozpětí od pěti do bezmála osmi metrů jednoho po druhém a pěkně podle velikosti. Když došlo na vlek toho největšího, každý s údivem sledoval jak obří model společně s vlečnou pomalu nabírají výšku. Když mělo dojít k odpojení kluzáku od vlečné šňůry stalo se něco, co nikdo nepředpokládal a nedokážu přesně popsat. Větroň se z ničeho nic začal poroučet k zemi a táhl s sebou i vlečný stroj. Duchapřítomný a hlavně zkušený vlekař odpojil šňůru od svého letadla a tím stroj zachránil. Neovladatelný větroň pokračoval v nabraném kursu kolmo k zemi teď již jen s jednou polovinou křídla.

nsvcl 12 5

Ta druhá polovina se třepetala o pár metrů výš. Po několika sekundách se ozvala silná dutá rána oznamující destrukci stroje. Z doslechu vím, že to byla totální destrukce. Zapomenout na tento neříjemný zážitek pomohlo předposlední vystoupení tohoto velmi příjemného odpoledne. Na ploše se objevili dva super obří modely letadla KUŇKADLO. Od předchozích vystoupení se jejich vystoupení lišilo snad jen tím, že piloti nestáli s rádiem na zemi, ale seděli přímo v letadlech. Jednalo se totiž o repliky éra ve skutečné velikosti. Po několika průletech nad plochou se k formaci připojila ještě maketa těchto strojů v měřítku 1:3 a posléze ještě dva metrové modely Kuňkadla z EPP. Velmi zajímavá podívaná při které, v určitých okamžicích, laik na nebi jen těžko rozeznával originál od modelu.

nsvcl 12 2

O úplně poslední číslo se postaral Standa Brož s LAMOU. Tentokrát předvedl let s břemenem a jeho odloženíno a to byl šmitec.                                                                              

Po celou dobu trvání modelářského leteckého se na protější straně za prostorem pro diváky předváděla letadla zdejšího aeroklubu a to jak na stojánce, tak ve vzduchu.

nsvcl 12 4

Bylo možné si letadla důkladně prohlédnout,nebo si zařídit vyhlídkový let. V několika stáncích s modelářským vybavením, modely, stavebnicemi, občerstvením a sladkostmi si každý mohl koupit co mu bylo libo.

Závěrem nezbývá nic jiného, než Nesvačilské polétání doporučit všem kdo máte rádi malá i velká letadla.   

Máte-li zájem prohlédnout si více obrázků z této akceklikněte

zde

 

Za celou sobotní akci přišla k úhoně čtyři letadla, dva RC výsadkáři a jeden stroj byl totálně zničen.