modelklub Bolešiny

LETU ZDAR !!!

  • Zvětšit velikost písma
  • Výchozí velikost písma
  • Zmenšit velikost písma
Tisk PDF

 

BYLI JSME V KOŽLANECH

Letos poprvé jsme se zúčastnili akce  AIR SHOW Chroust 2012 v Kožlanech, kterou pořádá Jarda "Chroust" Choustovský. Akce byla založena na volném letovém programu doplněného komentářem.

chr p1030215        chr p1030218       chr p1030221

Ve vzduchu bylo možné vidět vírníky, vrtulníky, malá i velká letadla, zkrátka vše co létá. Z našeho klubu se akce zúčastnil Bohoušek Misterka jako dodavatel kvalitních vrtulí BOMI Propeller  a odborný pozorovatel, Vašek Kasík s maketou prvoválečného dvouplošníku Hannover CL-3 a polomaketou dvouplošníku Sorell SNS-7, Pepa"Kašperák" Bašta přivezl polomakety FW-190 a JAK-3 a skupinu doplňoval Michal Kobza s modely Travel Air,polomaketami P-51D Mustang a Messerschmidt BF-109.

chr p1030235    chr p1030216    p1030201

Vašek, po odstranění závady na přižhavování, předvedl bravurní pilotáž dvouplošného Hannovera a sklidil za to nejen obdiv diváků, ale i místních komemtátorů Jardy Chroustovského a Pavla Hlávky. Ti Vaškovi vysekli poklonu za precizní propracovanost modelu až do posledního detailu i  za letový projev  a zároveň se dobrovolně vzdali účasti v soutěži "Bolešinské polomakety". Tuto kapitulaci obhajovali slovy, že proti takto postavenému stroji nemají co nabídnout a prý Kasík už má 1. místo stejně koupené, vždyť bude soutěžit na domácí půdě.

chr p1030282     chr p1030281    chr p1030285

 

Pepa Kašpárek, jak Pepu Kašperáka pojmenoval špatně artikulující hlasatel, poslal do vzduchu k prvnímu letu modře kamuflovaného Jakovleva-3. První start se tak úplně nezdařil, ale druhý pokus byl úpěšný na sto procent od startu až po přistání. Do vzduchu se dostal ke kondičnímu letu i Foke Wulf-190. Ani Pepa neušel pozornosti komentátorů. Při přistání Jak-3 porazil kužel vytyčující přistávací dráhu a

chr p1030207

i přes to, že pilot kužel vrátil v nepoškozeném stavu na původní pozici, dožadoval se hlavní pořadatel uhrazení vznilké škody převodem částky ve výši 500 Eur na palmární účet pořadatele.  Michal pak předvedl pokus o akrobacii s Travel Airem a tím byla doplněna sbírka závad na technice a drobných nezdarů. Motor letadla nechtěl pracovat v požadovaném režimu a po několika nezdařených pokusech uvést motor do provozních otáček, pilot raději zvolil bezpečné nouzové přistání. Až důkladná prohlídka hadiček a následná demontáž nádrže odhalila příčinu potíží. Otočené "bimbátko" v nádrži zavinilo nedostatečné zásobování motoru palivem. Obratné rozborce a sborce eroplánu přihlížel hlouček zvědavců kladně hodnotíc rychlost opravy a zručnost mechanika. Jarda pak na náš účet prohlásil,že jsme "jinej gang a máme pěkně vykuněný mašiny zvyklý lítat jen na blátě v Bolešinech" a aby si to u nás moc nerozházel obratem dodal, že se na naší letní RC SHOW  těší již od vánoc a určitě přijede i s paní Chroustovou a oběma Chrousťáčaty. "Bolešiny mám rád a rád se tam vracím. Maj tam totiž strašně dobrý prase" dodal.

Ve 14 hodin Jarda ohlásil přílet Gripenů z letecké základny Čáslav. Diváci společně s moderátorem upřeli svůj zrak k obzoru.

chr p1030270

Zhruba o 15 minut později se na ztemnělém obzoru objevili dvě malé, pomalu se blížící tečky. Po chvilce prostor nad letištěm proletěla dvě ultralehká letadla z Aeroklubu ve Slaném.

chr p1030267      chr p1030273

Po obrátce a předvedení letu ve skupině, obě éra přistála na plochu letiště. Jarda se pak omluvil přítomným divákům za to,

chr p1030276

že Čáslav poslala místo Gripenů Kripeny a po delší úvaze na téma proč a jak k pochybení pravděpodobně došlo program pokračoval dalšími ukázkami modelů. V pozdním odpoledni se pak zvedl nepříjemný studený boční vítr, který s sebou přinesl i dešťové přeháňky, takže většina pilotů sbalila nádobíčko a hurá k domovu. Ti nejvytrvalejší se dočkali "Žluté třešničky na konec"o kterou se postaral pilot modelář Miloš Belada  z Karlových Varů-moderátory nazvaný "Varlák".

Nutno podotknout,že během celodenního programu nedošlo k žádným velkým karambolům a ani zraněním.

Celkové pojetí akce, slušné občestvení, pěkné prostředí a komentář hodně veselého Jardy Chrousta doplňovaného glosy Pavla Hlávky vdechlo celému setkání v Kožlanech jedinečnou přátelskou až rodinnou atmosféru, kterou se oplatí zažít na vlastní kůži. Jen to počasí pořadatelům a ani pilotům moc nepřálo.

Pokud Jarda bude pořádat další ročník, určitě se opět zúčastníme.

 

chr p1030301

Spokojený hlavní pořadatel Jarda se svojí paní

Výběr fotografií z této akce najdete v naší galerii, všechny pak když kliknete sem.